no neviem preco sa kazda debata konci osocovanim novych a starych obyvatelov, nebyvame tu dlho ale ked som sa stahovala na dedinu tesila som sa na atmosferu ktoru som si pamatala z detstva (z pradznim), a to ze na ulici sa kazdy s kazdym zdravi usmeje sa prehodi nejake to slovko a ide dalej,. Sice to tak nie je a ja som asi naivna ale este stale si z kazdej prechadzky necham v pamati len tie stretnutia ktore boli mile. A tesim sa vzdy ked na prechadzke so psom stretnem niekoho kto sa prihovori a necha svojho psika aby sa zoznamili, a hned je den krajsi. :) Tak sa len nastahuj, cim viac milych ludi tym lepsie. Pekny den.
Malinovské fórum
Titulok: ľudia, mačičky, psíčkovia Vložil: lola57 Dátum: 26.01.2014
Je to veľmi smutné, ako sa dokážu vyvíjať vzťahy a spolužitie na dedine. Čím to asi bude, že jeden druhého by v lyžičke vody utopil,
a sused nepozná suseda. Je mi z toho smutno. Moje rodisko už nie je to, čo bolo. Ľudia si pomáhali a mali sa radi. Každý každého poznal.Nie vždy prinesie rozvoj a modernizácia pozitívne veci. Škoda, už má dedina prvky mesta, čo sa spolužitia týka a je to nanič....................smutné, smutné.
Titulok: Re:ľudia, mačičky, psíčkovia Vložil: obyvateľ Dátum: 26.01.2014
nie som rodák, ale súhlasím s tebou. som tu "iba" 20 rokov, ale to čo sa tu udialo je veľmi smutné. nie je to modernizácia ani rozvoj. je to devalvácia všetkého čo tu bolo a za všetkým je iba chamtivosť, honba za peniazmi. rodáci v mene peňazí dopustili, aby sa z tejto dediny stal "paškvil". ani dedina ani mesto ani predmestie. dom na dome na malých pozemkoch, výrub stromov, zničený park, hluk z kosačiek v nedeľu, málokto ťa pozdraví pri stretnutí, atď. a nová móda všade sypať štrk.... je mi do plaču.
Titulok: sklamanie z dediny Vložil: psíčkarka Dátum: 26.01.2014
prisťahovali sme sa do malinova minulý rok ( jasne pustite sa do mna), v ba som nikdy za 25 rokov nemala problem so psom, či už ked bol na vodítku alebo na voľno, kopec kamošou kazdedenné sporočné venčenie..... tešila som sa sem že sak bude môcť behať hore dole... no prd.... polovné revíry. nebudem sa vyjadrovať s tým asi nič neurobím..... ale ked idem so psom a nemam ho na voditku tak asi agresívny nie je..zakaždým sa oýtam či sa môže očuchat s iným psom a 3/4 príčkarov si tých svojich chudákov dajú na vodítka a idu s nim preč..... chudák pes žiadna socializácia, žiadne spoočné šantenie...a ked ho mam na voľno ešte mi tu hrozia starostkou........ som veľmi sklamaná, čakala som uplny opak.....
Titulok: Re:sklamanie z dediny Vložil: Fero Dátum: 27.01.2014
Mat psa na volno je bezohladne voci ostanym ludom. Nie kazdy ma rad psov a je korektne ho mat na vodzke, aj s ohladom na deti, ktore sa niekedy psov boja. Mas cviciska, alebo vyhradene miesta, tam si ho pusti na volno. Druha vec je, ze ked idem niekam byvat, tak si zistim dopredu ake su tam moznosti toho co ma zaujima, v tvojom pripade moznosti vencenia psov. Ja mam rad motorky, ale to neznamena ze aj v Malinove budem moct automaticky jazdit hocikde... A ked som cital, ze tvoj havino sa nemoze ocuchat s inymi psami - skoro som sa rozplakal, strasne nieco :) ....
Titulok: Re:Re:sklamanie z dediny Vložil: .. Dátum: 27.01.2014
Život na dedine je aj o zvieratách a pes je spoločník človeka, jeho socializácia s inými psami je dôležitá. veru poplač si, že v tejto dedine nie je vyhradené venčovisko a cvičisko, tak ako v inom kultúrnom svete, kde by sa mohli psy /ocuchávať)a ľudia stretávať.
Titulok: Re:Re:Re:sklamanie z dediny Vložil: Mirka Dátum: 27.01.2014
Podľa mňa má Fero pravdu, môj muž by chcel hokejový štadión v Malinove ale musí chodiť hrať hokej do Bratislavy. Tak nalož hafana a choďte spolu tam, kde môže byť navoľno. Napr. v Ivanke je cvičisko. V tejto dedine, ale asi rovnako ako v každej inej, chýba plno vecí
Titulok: Re:sklamanie z dediny Vložil: dedo Dátum: 27.01.2014
Pre ľudí platia zákony.Pre psov,resp.majiteľov psov platia takisto.Keď ideš na prechádzku po dedine pes má byť na vôdzke a má mať aj náhubok(vyplýva ti to zo zákona).Takisto by si si mal zbierať aj exkrementy!Takže nič v zlom, ale dodržuj zákon!
Titulok: Re:sklamanie z dediny Vložil: Malinovčan Dátum: 03.02.2014
Psičkarka: behať hore dole??to kde si videla? Ty keď stupiš na polnu cestu už tá niekomu patrí nehovoriac o poliach lesoch aj sám tam vlastním kus pola a som úplne nadšený že mi tam furt šliape niekto či motorkár psičkar či bežec však aj ja keď budem chcieť behať hore dole dojdem k tebe na dvor troška vyvenčit psa:))PSA si venči kľudne na hradzi pri ramene malého Dunaja nikto ti nič nepovie..
Titulok: Re:sklamanie z dediny Vložil: Jana Dátum: 27.02.2014
Vzdy je to o majiteloch. Sama mam psa a nikdy by som s nim nevysla na ulicu bez voditka a nahubku a to je retriever, takze mily psik. Ako majitel si mozes byt ista, ze nic nespravi, ale tiez by som za neho ruku do ohna nedala a mat opletacky, keby sa nieco stalo, to mi za to nestoji...
Sama ako dieta som si to odzila. Ako malu ma pohryzol strasne 'mily a dobry' vlciak bez voditka a nahubku so svojim majitelom na prechadzke. A to som nic neurobila...
Takze moj nazor - kazdy nech si slobodne pusta psa u seba na pozemku. Akonahle ide von pes musi mat voditko a nahubok.
Titulok: sv. omse Vložil: i. Dátum: 25.01.2014
Asi pred troma tyzdnami sa knaz na sv. omsi vyjadroval k poziadavke aby boli kazdu nedelu dve sv. omse jedna slovenska a jedna madarska.
Doporucil, ze tuto poziadavku treba riesit cez biskupsky urad, lebo on uz nemoze mat v nedelu stvrtu omsu.
Myslim, ze tato poziadavka je rozumna a prospelo by to vsetkym veriacim. Viete mi povedat ci sa v tejto veci nieco deje?
Rad podporim tuto aktivitu.
Titulok: Re:sv. omse Vložil: Majka Dátum: 30.01.2014
Ja sa s touto myslienkou pohravam uz dlhsie, dokonca som sa pytala aj dekana Seneckeho dekanatu, ako to vyzera s moznostou knaza, ktory by v Malinove sluzil slovenske omse. Od neho som dostala odpoved, ze tazko, ze skor az ked bude kostol v Zalesi. Na druhej strane som dostala odporucanie (od ineho knaza), ze mam napisat na biskupsky urad, dokonca zopar ludi by sa tiez pridalo k tejto iniciative, ale akosi sa zatial k tomu nemam. Kazdy tyzden s hovorim, ze uz napisem, no zatial som sa k tomu nedostala. Bola by som vsak rada, keby sa naslo viac ludi, ktori by sa dalo dokopy, aby sme nemuseli aspon v nedelu a cez sviatky bludit po susednych dedinach.
Titulok: Re:Re:sv. omse Vložil: Eva Dátum: 30.01.2014
navrhni stretnutie, pridáme sa, možno niečo spolu vytvoríme.
Titulok: Re:Re:Re:sv. omse Vložil: Majka Dátum: 10.02.2014
Prepáč, nechodím sem moc často, ale budem rada, keď sa stretneme a niečo vymyslíme :-) Moje tel.číslo: 0903 562 769. Prosím, ozvi sa mi a dohodneme sa kedy a kde sa stretneme. Zároveň možno info aj pre ostatných, keď sa chcete pridať, kľudne sa ozvite :-)
Titulok: . Vložil: macky Dátum: 22.01.2014
Text:
V juni resp. decembri minuleho roka sa mi v okoli ulic Adyho, Zatonska a Cintorinska stratili dve macky (obe europske kratkosrste macky, jedna sivasta s pruhmi a hunatym chvostom, druha klasickeho sfarbenia s pruhmi, obe vacsieho vzrastu, silne a aktivne). Macky boli zvyknute potulat sa v noci po okoli a este za tmy sa pravidelne vracali domov.
Ak niekto vie, co sa tymto mackam stalo, napiste mi prosim na adyhomacky@gmail.com. Ocenim aj informacie o tom, ci niekto v okoli uvedenych ulic - clovek alebo pes - macke v minulosti ublizil, ci ich niekto striela, ma nastavene pasce, kladie jed a pod. s umyslom macky likvidovat. Nie je spravne, ak sa zvieratam bezdovodne ublizuje... Vopred kazdemu dakujem.
Titulok: Re:. Vložil: . Dátum: 24.01.2014
:) Mne sa strasne paci, ked sa niekto takto prizna k porusovaniu zakona :)
Vies o tom, ze ako majitel si PODLA ZAKONA POVINNY vykonat take opatrenia, aby tvoje zvierata nevnikali na cudzie pozemky? A teda macky sa netulali po susedoch a napr. nesrali na ich pestovane travniky?
Tym mackam bezdovodne ublizujes predovsetkym ty a to tym, ze sa o ne riadne nestaras a dovolis si nechavat ich bez kontroly nad nimi! Ja byt tvoj sused, uz davno by som ta za to udal!!!
Titulok: Re:Re:. Vložil: maciatka Dátum: 24.01.2014
No tak taku hlupost som uz dlho nepocula. Ako sa da zabranit macke aby preliezla plot??
A kto normalny a aspon trochu tolerantny ublizi zvieratu za to, ze preslo po jeho pozemku????
Titulok: Re:Re:Re:. Vložil: ocny klam Dátum: 26.01.2014
a ked sa moze macka zjezit, moze sa aj jezko zmackat?
Titulok: Re:Re:. Vložil: udávac Dátum: 25.01.2014
Také sprosté blbosti ako si uviedol som ešte nečítal. Som strašne zvedavý ako by si zabránil mačke aby prešla K susedom? Na základe čoho by si ma vedel udat? To čo mám mačku priviazat na reťaz, to neni týranie väčšie ako keby mala voľny pohyb? Si na dedine A tu nikdy nevadilo keď susedova mačka prelieza plot, nikto nemal V dome zavretu alebo neviem kde. Dilino veď máš rodinný dom s pozemkom tak prečo by si zatvaral do domu? Fakt super provokater, dojdes sem bývať nevieš ako funguje život na dedine A trepeš kktiny. Zalez
Titulok: Re:Re:Re:. Vložil: Mackolap Dátum: 26.01.2014
Presne tak, ked ma niekto macku, je povinny zabezpecit, aby neskodila inym. Tak nech si ju zavrie doma. Naco mu je okolo domu, vsak urcite vsetko nevychyta, doma mu je ako uzitkove zviera potrebnejsia, lebo mysy urobia sarapatu hlavne vnutri, nie okolo domu. Ja si kupim smradlaveho skunka a budem ho pustat navolno a som zvedavy, kolko pravych dedincanov sa zrazu ozve, ze im to vadi... Alebo zacnem chovat svine v jeho susedstve, vsak sme na dedine, tak dufam, ze kvikot a zapach mocovky by vam nevadil. Sa spamatajte, si uvedomte v ktorom storoci zijeme a ze tu snad plati predovsetkym zakona. Nie tie zvasty co tu vytahujete. Ak sa vam tu nepaci v civilizacii, tak sa odstahujte na Sibir a pustajte si macky do tajgy, tam nikomu vadit nebudu!!!
Titulok: Re:Re:Re:Re:. Vložil: ?? Dátum: 26.01.2014
tvoj príspevok mi pripadá úplne ze .........
prosím ťa povedz ako naučí mačku aby nikam neliezla ??? nemožné!!!
a čo je týtanie mat mačku vonku na dvore nech si pobehuje alebo zavrieť ju a nepustať von ??? premna zanma si kup aj slona dilino a chovaj si svine ako chces. tá tvoja civilizácia ktorú spomínas je fakt skvelá hodinu cestujem rano do roboty lebo ste sa sem nadrbali a este tu ides pisat nech sa niekto odstahuje ked sa ti nepáči ako sa tu zije tahaj dpc ty debil
Titulok: Re:Re:Re:Re:. Vložil: ha ha ha Dátum: 27.01.2014
no pekne na dedinu sa stahuju naozaj milovníci dedinskeho priatelskeho spolunazivania
Titulok: Re:Re:Re:Re:. Vložil: origoš malinovčanka Dátum: 20.02.2014
stavím krk, že si vidlák z východu....doma si sral do latríny a tu ideš mudrovať...zalez tam odkial si prišiel ako "správny sused" tam môžeš udávať koho chceš
Titulok: Re:Re:. dilino Vložil: .... Dátum: 25.01.2014
vadia ti mačky? myši a iné hlodavce čo ti behajú po tvojom pestovanom trávniku, a ni o tom nevieš, ti nevadia ? práve kvôli nim by ti nemali vadiť susedove mačky...
Titulok: Re:Re:Re:. dilino Vložil: :( Dátum: 25.01.2014
To je trapas, stavim sa že si si novopristahovalec a vadí ti všetko žive vratane ludi.
Titulok: Re:Re:Re:. dilino Vložil: ? Dátum: 25.01.2014
Zaujimava diskusia, pridam moju skusenost.
Tie macky co mi chodia po pozemku urcite nechytaju hlodavce. Viem, ze by to mali robievat a ako si pamatam z detstva, tak ich predkovia to aj robievali.
Suhlasim s tym, ze na pozemkoch robia potrebu bez ohladu ci su u majitela alebo nie.
Ja im neublizujem, ale ak si niekto kupi macku so zamerom, ze jeho zviera bude vyuzivat cudzie pozemky, tak je to nefer.
A co parazity a toxoplazmoza, toto ochorenie vie narobit velke problemy a prenasa sa hlavne vykalmi.
Titulok: Re:Re:Re:Re:. dilino Vložil: ... Dátum: 25.01.2014
ver, že aj keď to nevidíš, tie mačky chytajú hlodavce. výkaly myší a potkanov (a je ich tu dosť) sú nebezpečnejšie. Myslím, že väčšina ľudí, ktorí majú mačky a psov, ich aj odčervuje. psov aj očkuje aj pre vlastnú bezpečnosť.Mačky sa držia pri svojom majiteľovi, ale sú nezávislé a rozdeľujú si teritórium. nerobme okolo nich hystériu.
Titulok: Re:Re:Re:Re:. dilino Vložil: :) Dátum: 27.01.2014
mozem povedat len svoju skusenost mame 2 macky ale obe sa pytaju vzdy dnu aby mohli ist na macaci zachod vonku sa im to nepaci, a od kedy mame psa ani ine macky k nam spinit nechodia :)
Titulok: Re:Re:. Vložil: lienka Dátum: 25.04.2014
Sánka dole. Neviem či sa smiať, či plakať. Veľa sa tu spomína téma psy, mačky a problémy s nimi spojené. Ja osobne tiež nemám v obľube mačky, avšak aby mi vadila mačka,ktorá prejde po mojom pozemku a riešila koho asi tak je , aby som ho žalovala???? Keby som sa sťažovala, že si neviem rady s myškami či krtkom, hneď by sa niekto ozval, že "VŠAK SI NA DEDINE" :)
A veru tak je!
Ste na dedine, mačky sa túlajú, kravy smrdia, psy štekajú atď atď.
Trochu sa zamyslite !!!
Je to tu horšie ako v meste čo sa týka domácich miláčikov. Už ani von na prechádzky s nimi nesmú ísť bez toho, aby sa nestretli s nepochopením. To je čo už vážení?